Over Zenmonnik Dennis ‘Genpo Roshi’ Merzel

 

Wie zijn workshop ‘Big Mind’ volgt, krijgt de sleutel tot een verlicht leven in handen, belooft zenleraar Genpo Roshi (64). Het door hem ontwikkelde proces is een samensmelting van oosterse meditatieve technieken en westerse psychologische inzichten. Hij beschreef het in zijn boek Big Mind Big Heart en geeft overal ter wereld workshops en seminars. Onlangs was hij in Nederland. Tijn Touber sprak met hem voor het blad Happinez.

De alom gerespecteerde filosoof Ken Wilber – expert op het gebied van spiritualiteit en de evolutie van bewustzijn – schrijft in het voorwoord van Roshi’s boek Big Mind Big Heart: ‘Het Big Mind proces is waarschijnlijk de belangrijkste en meest originele ontdekking van de afgelopen twee eeuwen in het boeddhisme.’ Wilber, die het Big Mind proces heeft aanschouwd en ondergaan, zegt dat Genpo Roshi in staat is om mensen binnen een uur in een staat van verlichting te brengen waar, normaal gesproken, jaren van intensieve training aan vooraf gaan. Bovendien is het proces volgens hem zo goed als honderd procent effectief.

Big mind, big ego?
Als Genpo Roshi na afloop van het seminar achterop mijn fiets springt om richting zijn favoriete Spaanse restaurant op de Wallen te rijden, komt hij terug op Wilbers woorden: “Ken zegt dat ik een uur nodig heb voor een verlichtingservaring, maar ik heb laatst een weddenschap met hem gewonnen: ik zei dat ik het ook in vijf minuten kon.” Bescheidenheid is duidelijk niet Roshi’s sterkste eigenschap. Of juist wel, want als het Big Mind proces inderdaad werkt, dan heeft Roshi de stem van de opschepper in zichzelf volledig geaccepteerd en geïntegreerd. Dat is namelijk een van de belangrijkste pijlers van het Big Mind proces: alle eigenschappen – ook de zogenaamd negatieve – worden vanzelf eerlijk en mooi als ze zich kunnen uiten. In zijn workshops geeft Roshi ruimte aan alle innerlijke stemmen en het resultaat is verbluffend. Mensen komen in korte tijd weer in hun kracht en voelen zich letterlijk weer ‘heel’.

Genpo Roshi heeft bovendien best reden om een beetje over zichzelf op te scheppen. De voormalig zwemkampioen heeft het ver geschopt binnen de wereld van het harde zenboeddhisme. De eretitel Roshi – eerbiedwaardige meester – wordt maar zelden gegeven. Deze is alleen weggelegd voor monniken die de leer van de boeddha op een diep niveau hebben geïntegreerd en wordt maar zelden aan een westerling gegund. En die eerbiedwaardige Genpo – baseballpetje, trendy zonnebril, gympen, spijkerbroek, zwart T-shirt – zit nu bij mij achterop. En als hij even later over bier en paella de ene na de andere grap tapt, kun je je haast niet voorstelen dat deze man een groot deel van zijn leven in diepe meditatie doorbrengt. De laatste jaren is hij wat minder streng voor zichzelf, maar er waren tijden dat hij negen tot elf uur per dag op een kussen zat om zijn hoofd (en vooral zijn ego) te breken op onmogelijke zen [koans] – vragen en parabels die tot inzicht leiden. Maar juist die combinatie van spiritualiteit en menselijkheid, verlichting en aardse realiteit, oost en west, maken hem en het Big Mind proces dat hij bedacht zo aantrekkelijk en geloofwaardig. In Roshi’s wereld kunnen ze allemaal tegelijkertijd bestaan en vullen zij elkaar aan tot een volmaakte eenheid.

Hoe ben jij als Amerikaan ooit bij het boeddhisme terechtgekomen?
“Dat begon in feite in de Californische woestijn. Het was begin jaren zeventig en ik was daarheen gevlucht om even te ontsnappen aan de hectiek van mijn eigen leven. Niets werkte zoals het moest: relaties, werk, noem maar op… Op een avond zat ik daar op een heuvel en vroeg ik mij vertwijfeld af hoe ik het toch voor elkaar had gekregen om al in zo’n korte tijd –  ik was pas zesentwintig – zo’n grote puinhoop van mijn leven te maken. Maar juist op het moment dat ik niet dieper kon zakken in mijn eigen ellende, viel alles zomaar ineens van me af. Er was een enorme ontspanning, een eindeloze ruimte waarin ik mij één voelde met alles om me heen. Er kwam een rust over me die ik nog nooit eerder had ervaren. Ik zag op dat moment ook heel helder dat ik tot dan toe op een krankzinnige manier had geleefd. Al dat zoeken naar zekerheid, spullen en erkenning sloeg helemaal nergens op. Het was absurd en volkomen leeg.

Toen ik later aan vrienden probeerde uit te leggen wat mij was overkomen, merkte ik dat ik er eigenlijk geen woorden voor had. Wel wist ik dat ik mij de rest van mijn leven wilde wijden aan het leren begrijpen en delen van deze ‘eenheidservaring’. Ik ging op zoek naar een leraar en een methode om dat te kunnen doen. Wat ik zocht vond ik bij het zenboeddhisme. Drie jaar na mijn woestijnervaring werd ik gewijd als monnik en begon ik mijn opleiding bij Roshi Taizan Maezumi in het zencentrum van Los Angeles.”

Heb je door zen te beoefenen dat gevoel van eenheid vaker ervaren?
“Ik heb heel veel mooie ervaringen gehad, maar geen enkele was zo intens als die eerste in de woestijn. Ik heb me vaak afgevraagd hoe dat kan. Waarom is het zo moeilijk om dit soort ervaringen te hebben? Waarom krijgt de een ze wel en de ander niet? Waarom worden zo weinig mensen verlicht? Ik was een toegewijd zenmonnik, maar las in die beginjaren ook een artikel van Carl Jung, waarin hij schreef groot respect te hebben voor het boeddhisme, maar dat hij het geen geschikte methode vond voor westerlingen. Die uitspraak bleef in mijn achterhoofd rondspoken en naarmate de jaren verstreken, begon ik in te zien dat bepaalde manieren van zoeken naar verlichting je niet dichterbij je doel brengen, maar er juist verder vanaf. Het probleem met zoeken, oefenen, disciplines en dogma’s is namelijk dat ze je gevangen houden in het idee dat je ‘straks’ verlicht gaat worden. Ik realiseerde me dat ik steeds op weg was naar een ervaring, en er bijna nooit was. Als je kijkt naar het leven van de Boeddha dan moet je constateren dat ook hij hopeloos faalde in zijn zoektocht naar verlichting. Pas toen hij alles had gedaan wat hij kon doen om verlicht te worden – mediteren, studeren, ascetisch leven, enzovoorts – en het zoeken opgaf, bereikte hij de verlichting.”

Heeft het dan geen zin om naar verlichting te streven?
“Het probleem is dat onze mind altijd op zoek gaat naar iets wat hij kan [doen], waardoor hij nooit gewoon kan [zijn]. De mind heeft het liefst een stappenplan en een checklist. Door altijd maar op zoek te zijn, zijn we [human doings] geworden, in plaats van [human beings]. We zijn onze zijnskant vergeten en zien niet meer het meest voor de hand liggende: we zijn al verlicht, er is al vrede. Eigenlijk is de kunst van verlichting heel simpel: je hoeft alleen maar te stoppen met zoeken.”

Wanneer viel dit kwartje bij je?
“Begin jaren tachtig. Het zencentrum in Los Angeles ging toen door een moeilijke fase. Er speelden typisch westerse psychologische problemen waarvoor de oosterse zen aanpak niet goed werkte. Bij zen gaat het om breken: breken met gewoonten, het verbreken van alle touwtjes en kettingen die je vasthouden. Dat doe je onder andere door middel van meditatie en het oplossen van zen [koans]. Maar ondanks dat velen daardoor een of andere staat van verlichting kunnen bereiken, kwamen we erachter dat je weliswaar kunt breken met bepaalde dingen die in jou leven, maar dat ze er dan wel blijven zitten en je op enig moment toch weer dwars kunnen gaan zitten. We besloten hulp in te roepen en vonden de Jungiaanse psychologen Hal en Sidra Stone bereid. Dit briljante stel had de ‘Voice Dialogue’ techniek ontwikkeld, gebaseerd op de archetypen van Jung, waarmee zij toegang kregen tot de verborgen stemmen die in de schaduw van onze persoonlijkheid leven.

Volgens hen zijn in ieder mens ‘deelpersonen’ aanwezig – ieder met hun eigen stem, die we in ons gedrag kunnen herkennen, bijvoorbeeld ‘de criticus’, ‘het gewonde kind’, ‘de controleur’, ‘de heks’ of ‘de tiran’. Die horen allemaal bij ons, maar we drukken ze weg, doen net alsof ze niet bestaan, misschien omdat we niet van dat deel van onszelf houden. Maar daarmee zijn ze niet weg en blijven ze dus vanuit de schaduw van onze psyche tot ons spreken. Ik geef je een voorbeeld: stel dat ik het niet van mezelf kan hebben dat ik kwaad word, dan kan ik mijn boosheid ont-eigenen. Ik ontken dat het bij mij hoort. Ook als ik kwaadheid bij andere mensen zie, vind ik dat niet prettig. Dat is overigens de snelste manier om je eigen onteigende stemmen te herkennen: het zijn de dingen die je bij anderen irriteren. Via de Voice Dialogue techniek ga je met een begeleider met deze stemmen spreken en zo worden ze weer onderdeel van je leven. Maar jij bent nu degene die de regie neemt, als je de stemmen erkent als horend bij jou kun je ze ook bewust sturen en meester worden.

Ik raakte gefascineerd door deze techniek en liet mij door de Stones opleiden tot Voice Dialogue therapeut. Ik begon te experimenteren met alle mogelijke stemmen en ging de techniek ook steeds meer toepassen op mensen die geestelijke hulp zochten. Op een dag drong het tot me door dat, als het mogelijk was om alle stemmen die in ons leven op te roepen, dat het dan ook mogelijk moet zijn om de ‘hogere’, meer verlichte stemmen op te roepen. Een van de eerste keren dat dit gebeurde, was bij een man die hulp zocht omdat hij zoveel verdriet had om het overlijden van zijn vrouw. De man was diepgelovig Mormoon en wilde zich graag schikken naar wat hij beschouwde als Gods oordeel, maar had ondertussen wel heel veel verdriet. In een sessie vroeg ik hem of ik met de stem van God mocht spreken. Voor mijn ogen gebeurde een wonder. De stem van God kwam door, een heel liefdevolle stem, en transformeerde de man ter plekke. Het was ongelooflijk!”

En dat was het begin van het Big Mind-proces?
 “Ja, in feite wel, al had ik tijd nodig om te experimenteren en ervan overtuigd te raken dat alle stemmen, dus niet alleen de dualistische, aardse stemmen, maar ook de non-duale, verlichte stemmen, inderdaad altijd en bij iedereen aanwezig zijn. En dat je die stemmen altijd kunt oproepen, als je het maar vriendelijk vraagt. Ik noemde de methode op een gegeven moment ook geen Voice Dialogue meer, maar Zen Dialogue, omdat ik steeds minder geïnteresseerd raakte in het psychologische aspect. Ik zag het veel meer als een kans om zen echt wortel te laten schieten in het Westen. Het kwartje viel toen ik op een dag aan een volkomen onervaren zenstudent vroeg of ik met Big Mind (ultieme wijsheid) mocht spreken. In een fractie van een seconde sprak deze onervaren jongeman met een wijsheid en compassie die ik alleen bij grote meesters had gehoord. En het enige wat daarvoor nodig was geweest, was een vriendelijk verzoek van mij om met die verlichte stem te mogen spreken. Ik realiseerde me op dat moment twee dingen: ten eerste dat alle stemmen, dus ook alle verlichte stemmen, er altijd zijn en ten tweede, dat de meeste mensen alleen maar toestemming nodig hebben om vanuit die stemmen te spreken of te leven.”

Toestemming?
“Ja, toestemming is de sleutel. Mensen hebben alleen maar toestemming nodig om wakker te worden voor wie ze zijn. Wat in de Big Mind-workshops feitelijk gebeurt, is dat mensen mij de autoriteit en het vertrouwen geven om hen toestemming te geven om zichzelf te zijn. Begrijp je? Het lijkt omslachtig – een ander vragen jou toestemming te geven om jezelf te zijn – maar zo werkt het nu eenmaal: soms heb je iemand nodig die meer in jou gelooft dan jij in jezelf. Ik kan die persoon tijdelijk zijn, omdat ik je vertrouwen heb en weet dat het Big Mind proces werkt, maar er komt een dag dat je jezelf toestemming geeft om jezelf te zijn.”

Is verlichting werkelijk zo eenvoudig?
“Sommige mensen – met name spiritueel leraren – verwijten mij wel eens dat ik verlichting te makkelijk heb gemaakt. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Natuurlijk heb ik daar in het begin ook mee geworsteld en me een ‘afvallige’ gevoeld. Maar ik kan er niet omheen dat Big Mind helpt om tot dezelfde eenheidservaring te komen die al duizenden jaren het doel is van vrijwel iedere spirituele traditie, inclusief zen. Deze planeet kan wel wat wakkere mensen gebruiken, dus wil ik zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven makkelijk en snel te ontwaken.”

Hoe doet u dat precies?
“Ik laat mensen zien dat ieder van hen op ieder moment toegang heeft tot alle stemmen. Vaak gebruik ik de analogie van een bedrijf of een firma. Je kunt jezelf zien als een BV, in mijn geval dus de BV Genpo Roshi. Deze BV heeft, als het goed is, een duidelijke taak, een helder plan, een leider, werknemers, enzovoorts. Het probleem is echter dat de meesten van ons geen idee hebben wie de baas is in onze BV en wat de verschillende werknemers precies doen of moeten doen. Tijdens workshops nodig ik de ‘werknemers’ uit voor een goed gesprek, zodat ieder van hen wordt gehoord en gewaardeerd voor de specifieke taak die zij binnen de firma hebben. Wanneer stemmen worden gehoord, worden ze weer toegeëigend. Ze worden weer van jou en je kunt er op een gezonde manier over kunt beschikken. Iedere stem, en ik bedoel letterlijk [iedere] stem, heeft zijn eigen wijsheid en waarheid. Ook de stemmen waar je het meest een afkeer van hebt. Iedere stem draagt een groot geschenk in zich. Geen enkele stem is slecht of fout. Het gaat pas fout als we een stem ‘fout’ maken.”

Welke stemmen komen er zoal aan bod?
“In het begin laten we stemmen aan het woord als de Controleur, de Scepticus, het Slachtoffer, de Zoekende Geest, Angst of Boosheid. Later vragen we of we met non-duale of verlichte stemmen kunnen spreken, zoals Big Mind (ultieme wijsheid), Big Heart (ultieme compassie) of Eindeloos Geluk. Door deze stemmen de ruimte te geven, ervaren mensen dat iedere stem als het ware een aspect is van het geheel. Je gaat de stemmen zien voor wat ze zijn: stemmen, gedachten, emoties. Dat is alles. Er ontstaat een natuurlijk soort onthechting die te vergelijken is met de onthechting die veel spirituele tradities, waaronder zen, nastreven. Alleen gaat dit een stuk sneller. Het interessante van het Big Mind proces is dat je in even grote mate onthecht bent van de duale als de non-duale stemmen. Beide kanten worden geïntegreerd waardoor je uitkomt op wat Boeddha de ‘weg van het midden’ noemde: de plek waar mens en [spirit] samenvloeien, waar eenheid zichzelf ontmoet.”

Maar Boeddha wilde het menszijn toch overstijgen?
“Dat wilde hij wel, maar het lukte pas toen hij zag dat het allemaal één was, dat er op het diepste niveau helemaal geen verschil is tussen mens en spirit, materie en ziel. Het komt allemaal voort uit dezelfde eenheid. Een groot deel van mijn werk bestaat eruit mensen duidelijk te maken dat wat wij ‘ego’ noemen helemaal niet de vijand is. Iedere stem, al is die nog zo gemeen of gênant, is er om je te dienen. Een voorbeeld: binnen het boeddhisme wordt de stem van ‘verlangen’ vaak gezien als dé oorzaak van al het lijden. Wanneer je deze stem de kans geeft om vrijuit te spreken, merk je hoe belangrijk die is – [juist] op een spiritueel pad. Nog los van het feit dat het deze stem is die je überhaupt op het spirituelere pad heeft gebracht, is het diezelfde stem die je ervan kan weerhouden om op dat pad vast te lopen en te stagneren in je groei en ontwikkeling. Wanneer de stem van verlangen wordt onderdrukt, zoals in veel spirituele tradities gebeurt, raak je als spiritueel zoeker op een goed moment verstrikt in starre structuren en zogenaamd absolute waarheden. En laat dat nu precies het tegenovergestelde zijn van waar spiritualiteit over gaat: een open mind, loslaten, ontvankelijkheid, ontspanning…

Alle stemmen komen uiteindelijk voort uit een en dezelfde bron, uit de eenheid achter alle dingen. Dat is de crux van Big Mind. Dat is de zen achter de psychologie. Wanneer die twee samenkomen, komen ook het Oosten en Westen weer samen – althans schijnbaar, want ze waren natuurlijk nooit echt gescheiden. Daarom is het zo’n spannende tijd waarin wij leven. Voor het eerst zijn er westerlingen die zich oosterse tradities volledig hebben eigengemaakt en ze kunnen versmelten met die van henzelf. Vervolgens kunnen wij deze geïntegreerde wijsheid weer teruggeven aan het Oosten. Met de wijsheid en de technologie die ons momenteel ter beschikking staat, zijn we in staat de grootste wereldproblemen op te lossen. Het enige wat er voor nodig is, is de bereidheid om vanuit Big Mind en Big Heart samen te werken.”

HOE WERKT BIG MIND?
In het Big Mind proces leer je om voortdurend van stem te switchen. Dat is een belangrijke oefening, omdat je afstand leert nemen van de stemmen die je persoonlijkheid uitmaken en nergens gefixeerd raakt. Bovendien leer je dat je te allen tijde in staat bent om toegang te krijgen tot iedere stem en iedere emotie. Het kan helpen om, iedere keer dat er om een andere stem wordt gevraagd, fysiek een beetje te verzitten, zodat je systeem ‘weet’ dat er een andere stem gaat spreken. Een voorbeeld:

Roshi: ‘John, mag ik alsjeblieft met de stem van Angst praten?’
John: ‘Dat is goed.’ (John gaat verzitten).
Roshi: ‘Met wie spreek ik nu?’
Angst: ‘Hier is Angst.’
Roshi: ‘Hallo Angst, wat is jouw functie in John’s BV?’
Angst: ‘Het is mijn functie om bang te zijn. En dat is hard nodig, want er is zoveel te vrezen. In feite is er helemaal niets waar John van op aankan, al vindt hij dat niet leuk om te horen. Hij is zo kwetsbaar en neemt vaak onverantwoorde risico’s, met name in het verkeer. Je zou hem eens op zijn motor moeten zien. De man is geschift! Daarom moet ik constant alert zijn, constant op mijn hoede om hem te beschermen.’
Roshi: ‘En hoe vindt John dat?’
Angst: ‘Hij haat me erom en is voortdurend bezig mij de mond te snoeren. De laatste tijd leest hij ook allerlei spirituele boeken waarin staat dat ik ‘de grootste vijand’ zou zijn. En dat terwijl hij zijn leven ik weet niet hoe vaak aan mij te danken heeft!’
Roshi: ‘Hoe voelt dat, om voortdurend de mond te worden gesnoerd?’
Angst: ‘Waardeloos, ondankbaar en een extra reden om nog angstiger te worden. Als hij nu eens gewoon naar mij zou luisteren zonder mij constant te veroordelen en weg te redeneren, dan zou ik kunnen ontspannen.’
Roshi: ‘Dank je wel. Mag ik nu met een andere stem spreken, de non-duale stem van Grote Vreugde?’ (John gaat verzitten)
Grote Vreugde: ‘Grote Vreugde hier.’
Roshi: ‘Vertel me eens wie je bent.’
Grote Vreugde: ‘Ik ben onvoorwaardelijke vreugde. Ik houd van het leven en van alles wat erbij hoort. Het is verbazingwekkend hoe makkelijk het voor John is om mij op te roepen. Ik ben er altijd, maar dat lijkt hij niet echt door te hebben. Hij raakt voortdurend verstrikt in alle mogelijke emoties en vergeet dat ik degene bent die hem vreugde, plezier, opwinding en geluk brengt.’
Roshi: ‘Dank je wel Grote Vreugde, mag ik nu met Big Mind spreken?’ (John gaat verzitten)
Big Mind: ‘Hier is Big Mind.’
Roshi: ‘Wie ben jij?’
Big Mind: ‘Ik ben eindeloos, eeuwig, zonder grenzen. Er is niets buiten mij. Ik ben zonder begin en einde. Er is niets dat ik niet ben.’
Roshi: ‘Wat is jouw functie?’
Big Mind: ‘Ik zie de dingen zoals ze zijn. Ik oordeel niet. Alles is perfect, compleet en heel, precies zoals het is. Er bestaat niet zoiets als ‘fout’ en ‘goed’, er is geen verschil tussen ‘jou’ en ‘mij’, ‘verlicht’ en ‘verward’. Alles is wat het is en dat is volmaakt.’
Roshi: ‘Wat kun jij voor John doen?’
Big Mind: “Ik kan hem er van gewaar maken dat er niets is om bang voor te zijn. Dat alles al lang goed is zoals het is.’
Roshi: ‘Kan John jou begrijpen?’
Big Mind: ‘Niet met zijn denkende mind. Dat probeert hij wel, maar het zal nooit lukken. Hij zal mij pas begrijpen, als de denkende mind stukloopt op het proberen te begrijpen. Op het moment dat John inziet dat de zelf een illusie is die uit mij voortkomt, zal hij één met mij worden en alles vanzelf begrijpen en omvatten. Maar John is bang voor mij, omdat ik – om het boud te stellen – de dood ben. Ik ben de dood van de illusie van ‘John’. Dat vindt hij eng. Maar in feite is er helemaal niets om bang voor te zijn, want als het ego sterft, ben ik er altijd nog. Ik zal er altijd zijn. Ik ben alles en er is niets buiten mij waarvoor John bang hoeft te zijn.’

BIOGRAFIE
Genpo Roshi wordt in 1944 als Dennis Merzel geboren in New York. Hij groeit op in Zuid-Californië waar hij onder meer zwemkampioen wordt en met zijn waterpoloteam gouden medailles wint. Merzel studeert aan de universiteit van Californië en wordt leraar op een middelbare school. In 1971 heeft hij een verlichtingservaring en in 1973 wordt Merzel gewijd tot zenmonnik, na een jaar lang in stilte en afzondering te hebben geleefd. In 1980 wordt Genpo Roshi – zoals hij dan inmiddels wordt genoemd – de officiële tweede opvolger van zijn meester Roshi Taizan Maezumi. Vanaf 1982 reist hij door Europa en vestigt zich onder meer enkele jaren in zijn favoriete stad Amsterdam. In 1993 richt hij het Kanzeon Zen Centre in Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah op, waarvan hij tot op heden abt is. Vanaf 1999 geeft Genpo Roshi Big Mind overal ter wereld workshops en schrijft hij boeken. Eén daarvan is het populaire boek ‘Big Mind Big Heart’ over de samensmelting van oosterse meditatieve technieken en westerse Voice Dialogue principes. Genpo Roshi is getrouwd met Stephanie Young en heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk: Tai and Nicole.

Meer informatie: www.genpo.org Voor informatie over activiteiten in Nederland: www.kanzeon.nl, www.zenamsterdam.nl, www.zenriver.nl